Aile hekimlerine ilaç yazma kısıtlaması
Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği'nde yapılan değişikliklerle ilaç yazma kısıtlamaları getirilirken, Sağlık Bakanlığı DSÖ'nün uyarısını temel aldı; fakat sendika başkanı Dr. Eryazğan, bu verilerin Etiyopya ve Nijerya'ya ait olduğunu ve Türk hekimlere karşı bir algı operasyonu yapıldığını öne sürdü.
Türkiye'de aile hekimlerinin ilaç yazma yetkilerine yönelik yeni kısıtlamalar getirilen "Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği" tartışma yarattı. Sağlık Bakanlığı, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) "dünya genelinde ilaçların yüzde 50'sinin uygun olmayan biçimde reçete edildiği" yönündeki uyarısını referans göstererek, bu değişikliğin gerekçesini açıkladı. BirGün'ün haberine göre, Birlik ve Dayanışma Sendikası Başkanı Dr. Hacı Yusuf Eryazğan, DSÖ'nün bu verilerinin sadece Etiyopya ve Nijerya'da yapılan araştırmalara dayandığını belirterek, Türkiye'deki hekimlere yönelik algı operasyonu yapıldığını iddia etti.
Yönetmelik, aile hekimlerinin ilaç yazmalarını kısıtlayarak ilaç maliyetlerini azaltmayı amaçlıyor. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, evlerde yarım kullanılmış ilaçların maliyetleri artırdığını vurgulayarak, aile hekimlerinin daha bilinçli ilaç yazmalarını teşvik edeceklerini ifade etti. Ancak Dr. Eryazğan, bakanlığın sağlık okuryazarlığını artırmak yerine, aile hekimlerine baskı yaparak ilaç yazımını kısıtladığını ve bu durumun hastalar üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini savundu.
Dr. Eryazğan ayrıca, aile sağlığı çalışanlarının istifa ettiğini ve maaşlarının düşürüldüğünü, ayrıca aşı, izlem, bebek ve gebe takibi gibi görevlerin ağırlaştığını belirtti. Sağlık Bakanlığı'nın uygulamalarının teoriden farklı olduğunu ve hastaların aile hekimlerine güvenmesi gerektiğini vurguladı.