2024'ün ilk yarısında 92 bin 158 kişi Diyarbakır Müzesini ziyaret etti

Diyarbakır Arkeoloji Müzesi, 2024'ün ilk yarısında 92 bin 158 ziyaretçi ağırladı. Cercis Peygambere ait olabileceği düşünülen lahit ve 90. yıl etkinlikleri müzeyi ilgi odağı yaptı.

Mahir YÜKSEL - Diyarbakır Arkeoloji Müzesi, 1934 yılında kurulan ve bu yıl 90. yılını kutlayan Diyarbakır Müzesi Müdürlüğü'nün en dikkat çekici müzelerinden biridir. Tarihi eser sayısı bakımından oldukça zengin olan müze, ziyaretçi akınıyla da dikkatleri üzerine çekiyor. 2024'ün ilk 6 ayında tam 92 bin 158 kişi tarafından ziyaret edilen müze, yıl sonu hedefini 200 bin ziyaretçi olarak belirlemiş durumda.

 

Lahit Cercis peygambere ait olabilir

Diyarbakır Arkeoloji Müzesi, sadece zengin koleksiyonuyla değil, aynı zamanda devam eden kazı çalışmalarıyla da ön plana çıkıyor. İç Kale Yerleşkesi’nde süren kazılarda, 2024 yılının Nisan ayında elde edilen bir lahitin Cercis Peygambere ait olabileceği düşünülüyor. Bu konudaki araştırmalar hâlâ devam ediyor.

 

90. yılında 90 etkinlik hedefi

Diyarbakır Müzesi Müdürlüğü, kuruluşunun 90. yılını kutlamak amacıyla bu yıl 90 etkinlik düzenlemeyi planlıyor ve ilk 6 ayda 36 etkinlik gerçekleştirilmiş durumda. Müze, bünyesinde bulunan 36 bin envanterli eser ve yaklaşık 100 bin etütlük eserle tarihi ve kültürel mirası koruma ve sergileme görevini sürdürüyor.

 

Dünyanın en eski tarihi eserleri Diyarbakır’da

Diyarbakır Müzesi, Kortik Tepe kazılarından elde edilen ve 12 bin 400 yıl öncesine dayanan eserleriyle dünyanın en eski tarihi eserlerine ev sahipliği yapıyor. Bu eserlerin Diyarbakır Müzesi'nde sergilenmesi, müzeyi dünya çapında önemli bir konuma getiriyor.

 

Diyarbakır Müzesi'nin önemi ve geleceği

Dicle Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Arafat Yaz, Diyarbakır Müzesi'nin önemine vurgu yaparak, “Mezopotamya coğrafyası medeniyetin doğuşu ve tarımsal üretimin başlaması açısından dünyanın kalbidir. Bereketli Hilal içerisindeki tarihi tepelerde yapılan kazılardan elde edilen eserler, Mezopotamya’nın önemli bir merkezi olan Diyarbakır’da, yani Diyarbakır Müzesi’nde sergilenmektedir. Bu eserler dünya tarihini değiştirmiştir. Bu açıdan Diyarbakır Müzesi dünyada değerli ve önemli bir yere sahiptir. Değerini bilmeliyiz, korumalıyız ve dünyaya daha fazla tanıtmalıyız.” ifadelerini kullandı.

Diyarbakır Arkeoloji Müzesi ziyaretçi tarihi eser