Adıyaman'da Depremzedelerin Zorlu Mücadelesi (Videolu Haber)
Türkiye, geçen yıl 6 Şubat’ta meydana gelen ve 11 ilde geniş çapta hasara ve yıkıma neden olan depremlerin birinci yıl dönümünde yaraları sarmaya devam ediyor.
Mizgin TABU – Özel Haber - ADIYAMAN - Türkiye, geçen yıl şubat ayında Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremlerin acısıyla sarsıldı. 14 milyon vatandaşı doğrudan etkileyen deprem nedeniyle ülke genelinde 7 gün süreyle milli yas ilan edildi. 6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde saat 04.17’de 7,7 büyüklüğünde, Elbistan ilçesinde saat 13.24’te 7,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Kahramanmaraş’ın yanı sıra Hatay, Osmaniye, Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, Adana, Malatya ve Elazığ’ı vuran asrın felaketinde 53 bin 537 kişi hayatını kaybetti, 107 bin 213 kişi yaralandı. Bu depremler, Türkiye’de son yüzyılda en fazla can kaybına ve yıkıma neden olan, en geniş alanı etkileyen ve en fazla sayıda binanın yıkılmasına ve en fazla ekonomik kayıp yaşatan depremler olarak kayıtlara geçti.
6 Şubat depreminin birinci yılı nedeniyle Adıyamanlı depremzedelerle konuştuk;
‘Allahtan toprağın altında değiliz, tenekenin içinde yaşamaya razıyız’
“Konteynırda yaşam zor tabi, ev ortamı alışmışız ama çadırda yaşadığımız için buraya ilk geldiğimizde bir çocuğun eline çikolata verdiğinizde nasıl sevinirse biz de konteyneri gördüğümüzde öyle sevindik. Zorluğu var ama bugünümüze de şükür diyelim. Allahtan toprağın altında değiliz, tenekenin içinde yaşamaya razıyız. Kayınımın 4 tane çocuğu öldü, eşimin teyzesi, dayısı, amcası, bizim 35 tane can kaybımız var. Zannediyorum ki her an deprem olacak ve orası çökecek, yürüdüğümüzde birazcık yer sallandı mı hemen korkuyoruz”
Bir başka depremzede ise duygularını şöyle dile getirdi;
‘Bana daha bir tane konteyner verilmedi’
“ölülerin sayısı bile doğru söylenmiyor. Ben kiracı bir adamım, benim evim yok diyorum, 50 kez başvurmuşum. İşsizim çalışmıyorum, 50 kere benim evim yok başvuruda bulunmuşum ama bana daha bir tane konteyner verilmedi, bana daha kira hakkı verilmedi. Evi olup da konteynerı var, adam deprem olunca konteynıra kaçıyor, deprem durunca evine geçiyor. Ben nereye gideceğim? Benim ev sahibim beni evden çıkarıyor, kiram 2 bin 500 TL iken bugün benden 6 bin para istiyor. Birde çalışmıyorum nereden getirip vereceğim. Bende size soruyorum”
Mizgin TABU