(ÖZ DİYARBAKIR GAZETESİ)
Jan BELEK - Bölgede küçük ve Büyükbaş hayvan besiciliği yapan esnaf zor günlerden geçiyor.
Mazot ve nakliye başta olmak üzere, artan girdi maliyetleri, besiciliği yapılamayacak bir noktaya getirmiş durumda. Konu ile ilgili görüşünü aldığımız Diyarbakır Kasaplar ve Besiciler Odası Başkanı, Hacı Atlı da bölgede besiciliğin bitme noktasına geldiğini belirtti.
Gazetemize konu ile ilgili özel açıklamalarda bulunan oda Başkanı Hacı Atlı şunları söyledi:
“Bölgede besicilik şuan bitme noktasındadır”
“Eskisi gibi ne kimse besicilik yapıyor, ne de bu işe eskisi gibi sıcak bakıyor. Eskinden Diyarbakır köylerini gezdiğinizde, her bir köyde 5- 6 bin adet küçükbaş hayvan vardı, 1500 – 2000 adet büyükbaş hayvan vardı, bugün o köylere gittiğimiz zaman 10 tane küçükbaş hayvan bulamazsın, kimi artık yapmak istemiyor kimi de yaptığı işin, verdiği emeğin karşılığını alamadığı için bu işten uzaklaşıyor."
Besicilerin yaşadığı zorlukları sorduğumuz Atlı şöyle devam etti:
“Yem fiyatları, artan maliyetler, nakliye ve elektrik fiyatlarındaki artışlar, örneğin daha önce 4 -5 bin liraya yapılan nakliye şu anda 15 – 20 bin liraya yapılıyor, besiciler ile yaptığımız toplantılarda besiciler aşı fiyatındaki artıştan da şikâyetçi, 30 liraya yapılan aşı şuan 150 – 200 liraya yapılıyor.
Yeni kurulacak hükümetten besiciler olarak ne tür beklentileriniz var?
Bakın biz yine bu hükümet zamanında defalarca açıklamalar yaptık, her zaman ithalata yöneldiler, angus alımına yöneldiler, biz o zamanda söyledik angus getiriyorsunuz. Yaptığınız bu ithalat ile sadece bu gününüzü kurtarıyorsunuz, 2 -3 ayınızı kurtarıyorsunuz, ondan sonra yaşanan sıkıntılar katlanarak tekrar karşınıza çıkıyor, Üretim olmadığı ve üretime destek verilmediği müddetçe, Türkiye besicilik konusunda daha çok sıkıntı yaşayacak ve vatandaş da et yeme konusunda daha da sıkıntı yaşayacak.
Hükümet Tarım politikalarında bir değişikliğe gider mi sizce?
Bunu zamana bırakmak lazım, yeni kurulacak hükümetin 20 yıllık bir geçmişi var bizimde oda başkanlığı olarak 11 yıllık bir geçmişimiz var yani bu güne kadar kaç tane Tarım Bakanı değişti, işini bilerek yapan bakan Mehdi Eker’di. Ondan sonra gelen Tarım bakanlarının biz besicilere pek bir faydası olamadı, demek isteğim işi ehline teslim etmemiz lazım.
Son 1 yıl içinde fiyat artışlarından kaynaklı besiciliği bırakan kaç üyeniz var?
Geçen yıl odamıza bağlı 75 -80’ne yakın esnaf artan masraflardan dolayı vergi terkini verdi. Yaklaşık 15 tanede besi çiftliğini kapatan esnafımız oldu. Kapatan esnaflarımızı dinlediğimizde, artan maliyetlerden dolayı artık çalışamaz duruma geldikleri için kapattıklarını söylediler. En bariz örneği mazot fiyatlarındaki artış mazot 6 liradan 20 liraya çıktı, mazot 6 lirayken bir kg kuzu eti 80 liraydı, bu gün 20 TL oldu mazot buna karşılık 80 TL’lik kuzu eti de 250 lira olmalı yani besici emeğinin karşılığını alamıyor.
Bölgede yaşanan çoban sıkıntısı giderildi mi?
Bölgede şuanda çoban sıkıntısı devam ediyor, en büyük sıkıntı çoban sıkıntısı, bazen Afganlar, Suriyeliler geri gitsin diyorlar, böyle giderse besiciler çoban bulamayacak, çünkü eskisi gibi kimse çobanlık yapmak istemiyor. Ayda 10 -12 bin TL’ye çoban bulunamıyor, şimdiki gençlerde çalışma hevesi yok.” ifadelerini kullandı.
.